Pieniä iloja ja outoja juttuja

Kello on vasta puoli 11 ja tänään on tapahtunut jo pari hämmentävää juttua koiraan liittyen. Lähdin pitkälle aamulenkille kahdeksan maissa. Törmäsin sattumalta pitbullia lenkittävään mieheen, johon olin törmännyt aiemminkin lenkillä Gussen kanssa. Molemmat koirat ovat noin vuoden ikäisiä uroksia ja innostuivat taas toistensa näkemisestä. Hetken jutteluiden jälkeen pitbullin omistaja kävi viemässä nuoren koiran kotiinsa ja tuli pian takaisin vanhemman, 5-vuotiaan pitbullnartun kanssa. Samalla tämä pitbullien omistaja antoi mulle omistamansa El bull terrier -kirjan, joka on siis espanjankielinen bullterrierejä käsittelevä kirja. Sanoi jopa, että ei tarvitse palauttaa, eikä suostu ottamaan siitä mitään vastaan. Sain sen siis lahjaksi ja olin todella yllättynyt ja iloinen. En osaa espanjaa, mutta kielihän on sinänsä helppo ja sanasto todella yksinkertaista. Mukava yllätys aamuun.

Martin Weil: El bull terrier

Martin Weil: El bull terrier

Aamun seuraava kohtaaminen ei ollutkaan niin hilpeä. Tapasin myöhemmin lenkillä miehen, joka työnsi lastenrattaita. Mies katsoi Gussea kiinnostuneesti ja kysyi: ”Onko tuo bullterrieri?” Hyvin tavallinen keskustelun aloitus, josta seuraa aika lailla aina samat jutut. Tällä kertaa hämmennyin kyllä aika paljon, kun mies jatkoi: ”mun kaverilla on bullterrieri ja se järjestää laittomia koiratappeluita Ruotsissa.” Miten tuohon pitäisi vastata? Miten kysyä ventovieraalta ihmiseltä, että voisitko antaa kaverisi nimen ja yhteystiedot, että voisin ilmoittaa siitä poliisille? Jätin kysymättä. Tuskin olisi antanut yhteystietoja, jos ei ole itsekään tajunnut asiasta puhua poliisille. Pisti vihaksi, mutta minkäs teet.

Kotona päivä jatkui aamupalan syömisellä ja sen jälkeen koiran ruokkimisella. Pari kuukautta sitten, kun Gusse tuli meille, se oli aina aivan sekaisin ruuan saamisesta, mutta tiesi kyllä hyvin, että ensin täytyy istua ja sitten saa ruuan. Se on edelleenkin aivan sekaisin ruuan saamisesta ja käy kovilla kierroksilla ruoka-aikaan. Pientä kehitystä on kuitenkin havaittavissa. Meillähän ruoka tuli raaka-ruokinnan aikaan aina parvekkeelta tai pakastimesta keittiön kautta kylppäriin. Nykyään kuivaruoka tulee vaatehuoneesta keittiöön, jossa punnitsen ruuan määrän. Sitten kupissa eteiseen, joka on nykyään Gussen ruokailupaikka. Meillä on siis aina ollut kämpän läpi käveleminen edessä ennen kuin Gusse saa ruuan. Gusse oppi todella nopeasti sen, että sen täytyy istua paikoillaan siihen asti, että ruoka on oikeasti maassa asti ja annan sille luvan syödä. Ei siis riitä, että takapuoli hipaisee maata. Nyt olen lisännyt ruokailutapakoulutukseen myös rauhallisen kävelyn ennen ruokailua, jotta se ei vaan saisi sellaista mielikuvaa, että palkitsen riehumisesta. Käytännössä siis kun lähden kävelemään keittiöstä ruuan kanssa, se ei saa kertaakaan hypätä tai pomppia tai juosta vaan täytyy kävellä rauhallisesti eteiseen asti. Aina välillä se lipsuu rauhallisuudesta, mutta silloin vien ruuan takaisin keittiön pöydälle ja puuhaan jotain muuta hetken. Seuraavalla yrityksellä Gusse muistaa erittäin hyvin, että tää oli se juttu, jonka aikana kannattaa olla rauhallinen. Fiksu koira, vähän vain jääräpäinen välillä. Viime aikoina ruokailu on mennyt tosi hyvin paikoillaan istumisen suhteen. Käsken Gussen istua, lasken ruokakipon maahan ja nousen takaisin pystyyn. Yleensä tässä kohtaa Gusse on jo singonnut kupin luo. Nykyään se tuijottaa mua ja odottaa, että sanon: ”Saa ottaa.” Olin tänäänkin todella ylpeä siitä, kun se vaan istui takapuoli maassa ja katsoi mua ja odotti, että annan luvan. Heti taikasanojen jälkeen, se syöksyi kuppinsa luo, muttei sekuntiakaan aiemmin. Hyvä Gusse!

PS. Tuo rauhallisen kävelyn painottaminen saattaa kuulostaa joidenkin korvaan hassulta ja liioitellulta, mutta jos olisitte nähnyt sen holtittoman hyppimisen aiemmin, ymmärtäisitte. Parikin kertaa se törmäsi huonekaluihin hyppiessään takaperin innostuneena. Alkoi olla jo itselleenkin vaaraksi, joten on ollut todella hyvä juttu, kun on oppinut suhtautumaan rauhallisemmin ruokaansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s